Tips og gode råd

Catdancer

Med de mange års erfaring som katteejere, deler vi gerne ud af lidt forskellige tips. Håber at det kan bruges.

 

Kattes favoritlegetøj:

En kat bliver hurtigt træt af sit vante legetøj og derfor er det en god ide, at have en kurv med forskelligt som man kan bytte ud ca. hver 2. Måned. Så er det nyt igen for katten og mere spændende at lege med. 

Der er jo masser af kattelegetøj på markedet. Men her er nogle af dem, vi ved altid er et sikkert hit:

Catdancer: Et utroligt simpelt stykke legetøj som efterligner en flyvende flue. 4 små stykker sammenrullede pap på et stykke tyk ståltråd. Dette er legetøjet til katten som er meget aktiv, eller som feks skal tabe sig. Sæt Catdancer fast i en skuffe eller andet, så den står i en bue og katten lige kan nå den. Et fantastisk stykke legetøj og oven i købet ret billigt. 

Muldvarp med lyd

Muldvarp med autentisk pibelyd: Denne muldvarp laver en helt speciel lyd, når katten slår til den. Lyden imiterer ret præcist en pibelyd som hvis det var en levende muldvarp eller en mus. Lidt dyr i indkøb, men den holder meget længe og til nærmest hvad som helst.

Knitrebolde

Knitrebolde: Stykker af sammensatte farvede sølvpapirskugler der knitrer når katten leger med dem. Flyver let hen over gulvet og holder ret længe. 

Runddel med kugle

Runddel med kugle: Rundel som kan købes i mange udgaver. Både dyre i træ og billige i plastisk. Vores erfaring siger at det lige så godt kan være den billige. Et sikkert hit af et stykke legetøj!

Skumgummibolde

Skumgummibolde: Helt simple bolde af skumgummi, som kan købes i større supermarkeder. De hopper nemt hen over gulvet og katten kan gå med bolden i munden. Holder også ret så længe. Når de er for beskidte, smider jeg dem i sammen med vasketøj på en 40 graders vask. Så er de fine igen.

Lækker mad osv:

Bider i sovs er et stort hit blandt de fleste katte. Hos Royal Canin hedder det Chunks in Gravy og Hills kalder det Tender Chunks.

Men man kan faktisk også selv lave vådfoder. Ved at sætte tørfoder til opblødning i kogt vand i en beholder med låg og når det er blevet blødt, kan man mase det ud med en gaffel. Luksus-udgaven er med kaffefløde tilsat. Husk at katte ikke tåler mælkeprodukter. Men kaffefløde er der ikke laktose i og det kan de sagtens få. Torskerogn, tun, rejer og makrel er noget mange bruger. Men det er virkelig ikke godt for nyrerne, da det indeholder for mange proteiner eller salt. Makrel i tomat duer slet ikke, da tomat giver diarré. Men kogt kylling eller kogt fisk, kan man med fordel give sin kat.

 

 

 

Tisseproblemer

Nogle katte har adfærdsproblemer og kan feks ikke finde ud af hvor de skal tisse. Ved at begrænse deres plads lidt, er det lettere at lære dem at det er kattebakken som skal bruges. Men der er også nogle som simpelthen i protest tisser rundt omkring. Det er typisk i sengen hvor der dufter kraftigt af deres ejer. Rigtigt mange oplever dette og der er flere tip vi her kan give. Hvis ikke man kan lukke katten helt ude fra soveværelset i en lang periode, kan man i stedet redde sengen og ligge et sengetæppe på. Det er ikke altid helt nok og i dette tilfælde kan man spraye "gå væk kat/hund" fra KW på sengetæppet. For os mennesker dufter det friskt af citrus. Men katte bryder sig ikke om citrusduft. 

Nogle katte tisser i hjørnerne rundt omkring. De har typisk et bestemt sted de har udset sig. Man kan nu få en spray af naturlige olier, som neutraliserer urinlugten. Sprayen hedder "urin off". Rens området med en klud. Spray "urin off" på stedet og lad det virke nogle timer. Drys med hjortetaksalt som er et krydderi og som man feks bruger til at bage brunkager. Det kan købes i Matas. Katte bryder sig ikke om lugten af dette krydderi og det kan nemt støvsuges op. Man kan også sagtens bruge "gå væk kat/hund", som kan købes hos de fleste dyrehandlere.

Har man et sted i haven, eller i naboens have, hvor katten helst ikke må tisse osv, kan man bruge brugt kaffegrums og strø der hvor katten ikke skal komme. Man skal dog huske at forny det ind imellem. I stedet for at blive uvenner med sin nabo, hvis katten bruger deres blomsterbed som kattebakke, kan man med stor fordel lave en bunke sand i sin egen have, et sted som ikke vil genere nogen. Katte elsker at bruge sand og vil derfor i stedet foretrække dette. 

Skrøner

Det er en skrøne at katte selv kan lugte/skelne giftige planter frem for ikke giftige planter.

Det er en skrøne at katte selv kan bedømme om mad er fordærvet. Det værste af slagsen, som er begyndt at lugte slemt, er muligt at de undgår. Men ellers ikke.

Det er en skrøne at katte sagtens kan spise rå æg og rå kylling uden at få salmonella. De kan sagtens få salmonella og bliver ligeså syge som os mennesker af det.

Det er en skrøne at katte først kan neutraliseres når de er kønsmodne, for ellers vokser de ikke rigtigt. Der er faktisk lavet en kæmpe undersøgelse på Oxford University som viste at det ikke var sandt.

Det er en skrøne at en hunkat har bedst af at få et kuld killinger. Katte går ikke og savner og glæder sig til at få børn som os. De bliver først missemødre, når killingerne er født.

Det er en skrøne at hunde og katte ikke kan leve sammen!

Det er en skrøne at katten helst ikke vil leve sammen med andre katte og er et solitært dyr.

Det er en skrøne at man skal skaffe sig af med sin kat, hvis man er gravid. Det er ikke farligt for barnet at leve sammen med en kat. Man skal blot lade andre ordne kattebakken under graviditeten pga den lille risiko for toxoplasmose.