Derfor er vaccine vigtig

Katteinfluenza giver øjenbetændelse, lungebetændelse, nysen, feber, opkast, diarre, tandkødsbetændelse, betændelse og sår på tungen og i ganen. Den kan få livslange problemer hvis den feks smittes med Rhinititis, som er en herpesvirus.

Når du får en killing eller hvalp fra os, vil den være vaccineret første gang. Den har fra moderen fået antistoffer. Men omkring ved 5-6 ugers alderen skal dens lille krop selv begynde at gemme på antistofferne. Herfra virker moderens ikke rigtigt mere. 

Man starter kroppens forsvar op med at give den antigenerne (vaccine)fra de sygdomme som er vigtige at kunne bekæmpe. Nogle af dem har nemlig en meget høj dødelighed. Kroppen skal lære at genkende antigenerne og for at man skal være sikker på at den husker det, skal den have tilført antigener igen efter ca. 4 uger. Herfra vil kroppen huske sygdommenes antigener i ca. 1 år. Det er derfor at man råder til at vaccinere sin hund eller kat hvert år. Det kan nemlig ret hurtigt blive både dyrt i dyrlægeregninger, men også være en forfærdelig oplevelse at se sit dyr lide. Så et godt råd fra os er, at sørge for den årlige vaccination. 

Smitte med div. sygdomme kan komme fra andre katte eller hunde. Men da en del af dem smitter ved dråbeform, ligesom influenza hos mennesker, kan man være uheldig at tage sygdommen med hjem til sin hund/kat, via ens tøj elller hænder.

Foder

Det er ikke uden betydning hvilket foder man giver sine dyr. Hvis vi skal give et nemt og brugbart råd- Så skal man bare holde sig langt væk fra foder man kan købe i supermarkedet. Det er lavet på billige råvarer og råvarer som ikke kan bruges til andet end skrald. Proteinkilden er gerne fra næb, klør og/eller æggehvider. Rent kød er naturligvis at foretrække, da det andet er ekstremt hårdt for kroppen at nedbryde. Lever og nyrer kommer på hårdt overabejde.desuden er det fuld af farvestoffer og konserveringsmidler. Farven er til at snyde os mennekser til at tro at det er sundt. Vi forbinder jo feks grøn med sundt.

Det er virkelig fristende at tage en pose foder ned i indkøbsvognen. For man er der jo alligevel og skal så ikke slæbe en stor 10 eller 15 kilo pose hjem. Men men.....Vi laver lige et regnestykke længere nede og viser forskellen i kilopris på dårligt foder fra supermarkedet kontra kvalitetsfoder fra dyrlæge eller dyrehandleren. Tag ikke fejl når der feks står " Dyrlægens" eller "Perfect Fit" på posen. Dette er et salgstrick!!

Kvalitetsfoder hos dyrlægen eller dyrehandleren er billigst i kilopris når man køber store poser. Jo større-Jo billigere! Hundefoder er billigere end kattefoder. Dette er fordi at der i kattens foder er tilsat et stof som hedder Taurin. Taurin kan hunden selv producere, hvorimod katten skal have det tilført kroppen hele dagen igennem. Taurin er dyrt at fremstille. I naturen får katten Taurin fra feks mus. Hvis ikke katten har et problem med overvægt, er det klart den bedste metode at fodre på, at lade foder stå ad libitum. Netop fordi den så på lidt mere naturlig måde får sin Taurin tilført jævnt gennem dagen.

En killing/hvalp kan ikke blive for tyk. Bekymring om dette skal først ske når den er omkring voksenalder. Killinge og hvalpefoder af god kvalitet, er gode byggesten og indeholder vigtig sammensætning af vitaminer og mineraler at vokse på.

Her er et godt eksempel på hvor dyrt det dårlige foder egentligt er:

Whiskas killingefoder 400 gram:

Pris: 22,95 kr./Kilopris= 57,37 kr. 10 kilo= 573,70 kr.

Royal Canin Kitten (Kvalitetsfoder) 10 kilo:

Pris: 569 kr./Kilopris= 56,90 kr.  

Altså er det her Whiskas som er den dyreste og absolut noget af det dårligste at give sin kat.

"Perfect Fit" voksenfoder 1,4 kilo:

Pris: 90 kr./Kilopris= 70,36 kr. 10 kilo= 703,60 kr.

Nok det dyreste foder jeg endtil nu har set!!

Tænk+test magasinet har flere gange lavet artikler om dyrefoder. De mener at det billigere dyrefoder i supermarkedet er absolut ligeså godt, som det dyre hos dyrlægen. Foderproducenter skal nemlig følge de samme internationale regler for sammensætning af hunde og kattefoder. Dvs at der er et minimum af vitaminer, mineraler og protein, de skal tilsætte foderet.

Men det siger jo sig selv ordet "minimum". Proteinkilden er i artiklerne ikke diskuteret. Dog bliver der flygtigt skrevet lidt om råvarer og kvalitet. Ingen sætter spørgsmålstegn ved råvarerne og det er da klart og siger sig selv, at alle dyr, har større glæde af proteiner fra rent kød i stedet for næb, klør og affald fra slagterierne. Kroppen kan bedre omsætte proteiner som er rene, fremfor det urene og netop derfor får man et sundere dyr, ved at forholde sig skeptisk overfor disse affaldsfoder. Vi mennesker kan da også sagtens leve af mad fra Burger King morgen, middag og aften. Men kan vores lever og nyrer klare det?

I det "dyre" foder er der ikke et minimum af næringsstoffer. Her har man også feks tilsat omega 3 og 6 til pels, knogler og immunforsvar, samt L-lysin som yderligere støtter immunforsvaret. Især i killinge og hvalpefoder har man sørget godt for alle de vigtige ting. Når kroppen optager foderet ordentlig (pga kvaliteten i råvarerne) kommer der heller ikke så meget ud af den anden ende. Dyret har heller ikke behov for at spise så meget for at få dækket sit behov og derfor kan man jo lyn hurtigt regne ud, at så er det heller ikke meget dyrere at købe hos dyrlægen.

Selv har jeg arbejdet 5 år som Veterinærsygeplejerske og jeg har så absolut set hvordan en hund eller kat kan se ud, efter hele sit korte liv, at få det billige foder. Der var dog enkelte som klarede et langt liv, uden problemer. Der er også nogle mennesker som kan ryge 20 cigaretter om dagen og alligevel blive 90-100 år gamle. Det er der ingen som kan forklare hvorfor. Men hvorfor gamble med dem man har kært?

 

Lopper

Lopper er irriterende at få i huset. De er meget svære at få bugt med. Nogle folk mener at lopperne er blevet resistente overfor loppemidlet frontline. Typisk er det dog fejlbehandling og manglende viden om loppens cyklus, som gør at man tror at midlet ikke virker.

Et loppeæg kan overleve op til 12 måneder i gulvtæppet eller i gulvbrædderne. Når et levende væsen går forbi og skaber vibration, klækker ægget og så har man lopper. Derfor skal der mange behandlinger med loppemiddel til for at få udryddet alt i huset. Det nemmeste er ikke at gå i panik og sørge for at alle dyr er behandlet nøjagtigt hver 4. uge. Dermed vil man langsomt, men sikkert få udryddet dem. Husk at når man har et loppeangreb i huset, så forsvinder de ikke så snart man har givet sit dyr loppemiddel. Det er her mange tror at midlerne ikke virker. For der er jo stadig noget der bider dyrene og hvorfor har de så stadig levende lopper, når man kigger? Jo fordi der hele tiden vil klække nye lopper, til der ikke er flere i gulvtæpper osv. Så hav tålmodighed. Lopper kan ikke leve på mennesker, men kan godt bide os.

Loppemidler man giver som pipette i nakken, er de mest effektive mod loppeangreb. Loppemidlet siver ned i huden og lagres først i hudens fedtlag. Derfor er det meget vigtigt, at midlet kommer helt ned på huden og ikke i pelsen. Men det er feks også vigtigt ikke at bade sin hund eller kat 3 dage før og 3 dage efter at man bruger midlet. Et bad fjerner nemlig fedtlaget i huden, som midlet skal lagres i. Så ikke noget med først at bade med loppeshampoo og så bruge loppemiddel. Det er spild af penge og lopperne får frit spil.

Når man har haft lopper i huset, er det samtidig en god ide at behandle for orm. Lopper kan nemlig overføre orm til vores dyr. 

Her er de mest almindelige loppemidler som fås i håndkøb på apoteket, hos dyrlægen, dyrehandleren eller i Matas:

Til kat:

Frontline Combo: Dræber levende lopper, æg og larver

Advantage: Dræber levende lopper, men IKKE æg og larver.

Program vet: Fungerer som en p-pille for loppen. Dvs at hunloppen ikke kan ligge æg. Men dette middel er ikke 100 % sikkert, efter min mening.

Capstar: Er en pille man kan give sin hund eller kat. Den slår alle levende lopper ihjel. Men kun de levende og ikke æggene.

Til hund:

Bayvantic: OBS: Dette middel må KUN bruges til hunde, da det har et middel i sig som slår katten ihjel på stedet. Bayvantic er et rigtigt effektivt middel og er godt til hvis hunden feks har loppeallergi. Det slår alle krybende insekter ihjel så snart det rammer hundens pels. Insektet brænder fødderne, falder af og giftstoffet spredes til dets receptorer i hjernen og lammer det.

Frontline combo: Levende lopper, æg og larver

Advantage: Levende lopper

Capstar: Levende lopper

Program vet: P-pille til hunloppen.

 

Orm

Spolorm- Sejlivede og svære at få bugt med. Panacur vet er et godt ormemiddel mod spolorm og skal gives i 3 dage i træk. Snak med dyrlægen hvis du finder spolorm hos din hund eller kat.

De fleste udekatte har orm! Spørgsmålet er mere om katten selv kan bekæmpe ormene, eller om ormene får overtaget i en sådan grad at kroppen tager skade.

Der findes en del typer af orm, men de allermest almindelige i danmark, er spolorm og bændelorm. Spolorm ligner nærmest spaghetti og når hunden eller katten ikke selv kan bekæmpe dem, kommer de ud via afføringen eller ved opkast.

Bændelorm kan blive over 1 meter lang i tarmen. Den består af flere led. Bændelormen er flad, hvid og ligner en smule blondesnor. Den knækker nogle led af sin krop og leddet vandrer feks ud af endetarmen. Her vandrer leddet selv ud og sætter sig i pelsen. Det ligner nærmest at katten eller hunden har risgryn i pelsen. Men det er altså leddet fra ormen og den kan faktisk bevæge sig og finde vej til et nyt værtsdyrs pels. Det nye værtsdyr vil soignere pelsen og sluge leddet. Derpå starter en ny cyklus for en bændelorm som kan vokse i tarmen.

Orm kan give diarré, mat og filtret pels, utrivelighed, manglende appetit, opkast og nogle gange hoste. Ormene tager de vigtige nærringsstoffer som dyret skal bruge og orm smitter. Det smitter via afføring og det kan bare være nok at dele kattebakke eller at snuse til en anden hunds efterladenskaber.

Hos hund er der en tredje slags orm, som er vigtig at være opmærksom på og det er den franske hjerteorm. Som navnet siger kan den give problemer med hjertet, nyrer, lever og lunger. Ikke en orm som er sjov at få! Typisk er hjerteorm udbredt hvor der er mange hunde samme sted. I storbyerne er den mere almindelig. Symptomerne er samme utrivelighed som de andre orm, men denne orm kan også give en slem tør hoste. Har man den mindste mistanke om hjerteorm, er det en god idé at gå til sin dyrlæge. Afføringsprøver kan typisk give svar.